پشم سرباره

محصولات پشم سرباره

پشم سرباره

پشم سرباره از ذوب و الیاف سازی سرباره کوره بلند ذوب آهن حاصل می شود , عمده تحولات انجام شده در این فرآیند فیزیکی بوده و ترکیب شیمیایی سرباره به عنوان ماده اولیه تا مرحله ذوب و تبدیل به محصول , به جز موارد جزئی تغییر نخواهد کرد .

سرباره کوره بلند , به عنوان ماده اولیه تولید پشم سرباره در مقایسه با سنگ بازآلت (به عنوان ماده اولیه تولید پشم سنگ) و یا ماسه سیلیسی (به عنوان ماده اولیه تولید پشم شیشه ) , متاثر از فرآیند های شیمیایی درون کوره بلند از خلوص بسیار بالاتر و نیز خواص مطلوب تر و یکنواخت تری برخوردار است , و این مهم در نهایت باعث برتری خواص شیمیایی , فیزیکی , مکانیکی و حرارتی پشم سرباره در مقایسه با محصولات مشابه می گردد.

در عین حال , استفاده از سرباره کوره بلند , که در واقع ضایعات تولید آهن محسوب می شود و تبدیل آن به پشم سرباره , از یک سو باعث افزایش بهره وری ناشی از بازیافت ارزشمند ضایعات تولید آهن و از طرف دیگر باعث کاهش هزینه عایق کاری می گردد .

پشم سرباره بدلیل محتوی بسیار پایین تر سیلیس (SiO2) از استاندارد های زیست محیطی بسیار بالاتری برخوردار بوده و بر خلاف محصولات مشابه نظیر پشم شیشه , موجب بروز حساسیت های پوستی و ریوی نمی گردد .

موارد مصرف پشم سرباره :

بطور کلی مصرف عایق های معدنی و بخصوص پشم سرباره , عایقکاری حرارتی و صوتی در صنایع زیر می باشد:

  1. تاسیسات و ساختمان های مسکونی
  2. تاسیسات و تجهیزات صنایع آهن و فولاد و معادن
  3. تاسیسات و تجهیزات نفت و گاز و پتروشیمی
  4. تجهیزات حمل و نقل و خودرو
  5. تاسیسات و تجهیزات تولید برق
  6. سایر صنایع نظیر تجهیزات پزشکی , آزمایشگاهی , لوازم خانگی و غیره .

خواص فیزیکی

خواص فیزیکی مطلوب پشم سرباره , این محصول را از سایر محصولات مشابه متمایز می کند .

جدول شماره (۱) مهمترین خواص فیزیکی پشم سرباره را نشان می دهد .

ویژگی های پشم سرباره خواص فیزیکی
۳۰ – ۲۵۰ Kg/m3 دانسیته توده
۱۳۰۰ ۰C نقطه ذوب
۷۵۰ ۰C حداکثر دمای کاری
۴ – ۶ µm قطر الیاف
از قابل انعطاف تا سخت و مستحکم استحکام
غیرهادی (عایق) هدایت الکتریکی
شعله ور نمی شود قابلیت اشتعال

استحکام مکانیکی

منحنی شکل زیر نتایج آزمایش کشش بر روی پشم سرباره را در دماهای مختلف نشان می دهد. همچنانکه مشاهده می شود , این ماده تا حداکثر دمای حدود ۷۰۰-۷۵۰ درجه سانتی گراد تغییر طول ناچیزی داشته و از استحکام مکانیکی بسیار خوبی برخوردار است .

جدول استحکام کششی پشم سرباره

ضریب هدایت حرارتی پشم سرباره با دما و دانسیته k (W/m.k) مصالح
۰٫۰۲ پلی یورتان
۰٫۰۳۵ پشم سرباره
۰٫۰۳۵ پشم سنگ
۰٫۰۴ پلی استایرن
۰٫۰۴۵ پشم شیشه
۰٫۱۳ چوب
۰٫۲۲ بتن گازی
۰٫۵۰ گچ
۰٫۶۵ آجر
۲٫۰۰ بتن

جدول شماره (۲)

هدایت حرارتی

جدول شماره (۲) ضریب هدایت حرارتی پشم سرباره را در قیاس با سایر مصالح ساختمانی نشان می دهد .

همچنین در نمودار های ۲ و ۳ می توان اثر تغییرات درجه حرارت و دانسیته را بر هدایت حرارتی پشم سرباره ملاحضه نمود که به خوبی نمایانگر قابلیت خوب این محصول در عایقکاری , تا در جه حرارت های بالا می باشد .

ضریب هدایت حرراتی پشم سرباره

ضریب هدایتی پشم سرباره با دانسیته

ویژگی های آکوستیکی

یکی دیگر از خواص مهم پشم سرباره عایق بودن نسبت به انتقال اصوات می باشد . عایق پشم سرباره از دو طریق , کاهش شدت انتقال و جذب صدا در سطح به کاهش انتقال صدا می کند .

ساختار الیاف گونه پشم سرباره در هنگام انتقال انرژی صوتی از محیط , قسمت اعظم انرژی صوتی را در خود جذب نموده و با عث کاهش شدت انتقال صدا می گردد .

نمودار شماره (۴) تغییرات ضریب جذب صوتی پشم سرباره را نسبت به فرکانس اصوات نشان می دهد . همانگونه که مشاهده می گردد , پشم سرباره در دامنه وسیعی از فرکانس صوتی دارای ضریب جذب صوتی بسیار مناسب ۰٫۸ تا ۰٫۹۵ می باشد . لیکن با طراحی و کاربرد صحیح این محصول از نظر ضخامت و فرم لایه عایق می توان به نتایج بسیار مطلوب در کنترل و کاهش انتقال و انعکاس صدا دست یافت .

تغییرات ضریب جذب صوتی پشم سرباره نسبیت به فرکانس

ترکیب شیمیایی

جدول شماره ۳ مقایسه ایی از ترکیب شیمیایی پشم سرباره با محصولات مشابه یعنی پشم سنگ و پشم شیشه را نشان می دهد . همچنانکه مشاهده می گردد , پشم سرباره به دلیل محتوای سیلیس (SiO2) کمتر از پشم سنگ و بسیار کمتر از پشم شیشه , خطر ایجاد بیماری ریوی (سیلیکوز) را به همراه نداشته باشد. سرطان زا نبوده و نیز هنگام تماس با پوست بدن , هیچ گونه حساسیت و خارشی ایجاد نمی کند.

%


ترکیب شیمیایی (%) ماده
MnO P2O5 Ti2O Na2O K2O MgO AL2O5 CaO SiO2
 ۰٫۱-۰٫۵  ۰-۱  ۰-۰٫۵  ۰-۲  ۰-۰٫۵  ۴-۱۳  ۸-۱۵  ۲۷-۴۰ ۳۲-۴۱ پشم سرباره
 ۰٫۱-۰٫۳  –  ۱٫۵-۲٫۷